Om racen

Det er vigtigt som noget af det første, at sige, ikke to chodsky pes’er er ens.

Derfor kommer der en beskrivelse af hvordan vi opfatter vores hund, og hvordan vi har håndteret det at have en lidt “rå” race.

Det er dog en god idé at læse den officielle beskrivelse af racen.

Lidt historie

Chodsky Pes som race, har eksisteret i mange år, dog har den levet under raderen for de fleste ind til for nylig. Den anses for at være en af de ældste nulevende hunde racer, og fra forskellige kilder, kan man se beskrivelser af den tilbage fra 1100-tallet. Dog er det først for nylig (1984) hvor avlarbejdet blev genoptaget.

Historisk set, stammer det engelske navn Bohemian Shepherd. Bohemian referer til Boheme/Bohemia, som er et gammelt kongerige som idag er integret i Tjekkiet. På tysk hedder den chodenhund, hvor “choden” referere til området Boheme/Bohemia og “hund” selvfølgelig til hund. Det tjekkiske Pes betyder hund. Det kan derfor se ud til, at man i Tjekkiet har valgt, at oversætte det tyske ord chodenhund til en tjekkisk udgave Chodsky Pes.

Altså referes der til en grænse hund i det gamle kongerige Boheme/Bohemia.

Som familie hund:

Vores hund er en aktiv og kærlig hund, som lige skal have snuden med i ALT og undersøge ALT.

Hun elsker børn og vil enormt gerne passe på dem, dog giver det også udfordringer da vi ikke selv har børn, har hun ikke lært at omgåes dem korrekt og prøver på at hyrde dem, for nemmere at kunne passe på dem.

Aktivitets niveau og behov:

Hendes aktivitets niveau, synes vi, er højt, derfor kræver hun også stimulans mentalt, så vel som fysisk. For at bruge hende bedst, synes vi agility og nosework er to gode aktivitet, som samtidigt ikke tager lang tid at lave, sammen med hunden.

Pelsen:

Pelsen og plejen er ligeledes forskellig fra hver person, som har en chodsky. Vi har erfaret, at en god shampoo og balsam, sammen med en blower for at tørre hende. Af børster, har vi en blød børste, en kam, en wetbrush og en karte til at børste pelsen godt igennem. Det sørger for at der ikke er så meget løst hård. Dog er chodsky pes’er ikke kendt som nogle hunde som fælder, dog har de fælde perioder 2 gange om året.

Tips og tricks vi har lært:

Der skal være helt klare linjer for hunden at navigere i mellem. Ikke sagt at man skal slå sin hund, tvært i mod! Men den skal vide hvor grænserne går til. Vi har erfaret med vores, at hun er MEGET glad for at prøve vores grænser af, og specielt når hun er så stædig, så prøver hun gerne flere gange. Man skal bare huske at holde på sine principper og stå ved.

For at træne vores hund, har vi været nødt til at bruge legetøj kombineret med godbidder. Da hun til tider kan være kræsen, så kan legetøjet erstatte det, man skal dog passe på med legetøjet i en tidlig alder, da det godt kan stresse den, hvilket var noget vi var meget opmærksomme på med vores.

Ellers er det sidste tip, træn varieret! Vores kan på ingen måde stille sig op på en træningsplads, og lave den sammen øvelse mere en 5 minutter. Derfor træner vi varieret og prøver hele tiden, at udfordre hende i forskellige ting, så hun ikke keder sig.

Det overstående er kun tanker i forhold til vores egen hund, det er derfor vigtigt at høre andre ad.

I Dansk Chodsky Pes Klub har vi familier, der gerne stiller op til et møde, hvor man kan høre deres erfaringer, ligeledes holder klubben arrangementer, hvor man kan komme og møde ejere og hunde.

Læs videre på følgende links om racen:

Dansk Kennel Klub om racen

Dansk Chodsky Pes Klub om racen

Klubben for Hyrde, Kvæg og Gårdhånde om racen